Siirry suoraan sisältöön
ILCA-vene

ILCA-vene

ILCA 7

ILCA 6

ILCA 4

ILCA 7

Painosuositus: yli 75 kg

Bruce Kirbyn aluperäinen suunnitelma oli ILCA 7. Se levisi nopeasti koko maailmaan ja siitä syntyi maailman suurilukuisin ja suosituin jollaluokka. Jolla sai olympiastatuksen Atlantan olympiakisoihin 1966. Sen jälkeen se on ollut miesten olympialuokka.

ILCA 6

 Painosuositus: 60-80 kg

ILCA 6 on pienempi versio, joka eroaa ILCA 7:stä vain pienemmällä 5,76 m2 purjeellaan (7:ssa 7,06 m2) ja vastaavasti lyhyemmällä alamastollaan. Kaikki muut varusteet ovatkin 6:ssa täysin samat kuin 7:ssa. Pienempi purje mahdollistaa sen, että ILCA-purjehduksesta pystyvät nauttimaan täysin rinnoin hekin, joille 7 on fyysisesti liian vaativa. Käytännössä tehoero on 15% luokkaa. ILCA 6 valittiin syksyllä 2004 naisten olympialuokaksi Pekingiin 2008.

ILCA 4

Painosuositus 45-65 kg

ILCA 4 on ILCA 6:n pienempi versio jossa on 4.7 m2 purje ja lyhyempi esitaivutettu alamasto. Tehoero 7:ään on noin 35%. ILCA 4 on sopiva luokka Optimistin jälkeen, kun purjehtijan paino ylittää 45kg. Luokka kasvaa nopeasti maailmalla. Vuonna.2004 MM-kisoissa Italiassa oli mukana 278 alle 17 vuotiasta purjehtijaa. Suomen ensimmäisissä ILCA 4 -luokkamestaruuskisassa Turussa 2005 oli mukana 18 junioria, joista peräti 8 tyttöä.

Suomen suosituin olympialuokka

– Vireät ja kovatasoiset luokat sekä Suomessa että maailmalla. .

– Vaihtamalla ainoastaan alamaston ja purjeen voit helposti ja edullisesti vaihtaa luokkaa

– Myös juniorit ja kevyemmät purjehtijat pystyvät purjehtimaan ILCA:aa 6- ja 4-luokissa.

– Samaa runkoa voi käyttää koko perhe; juniori, puoliso/seurustelukumppani, isä ja isoisä…

– Luokasta toiseen siirtyminen on helppoa, koska ILCA:n ominaisuudet ovat tulleet jo tutuiksi.

Edellä mainittujen syiden lisäksi junioripurjehtijoita varmasti kiinnostaa olympialuokat, joissa omat taidot ratkaisevat enemmän kuin rahalla ostettava vauhti. Mainittakoon, että ILCA-luokan olympiakultamitalistit, Ison-Britannian Ben Ainslie sekä Brasilian Robert Scheidt, ovat aloittaneet ILCA 6:lla.

Myös Masters synergia puoltaa ILCA:aa. Isä/äiti ja perheen juniori(t) voivat osallistua samaan kisaan. Kaksi runkoa auton katolle tai peräkärrylle ja kisamatkalle. Perheen juniori osallistuu 4- tai 6-luokkaan ja isä/äiti Masters-luokkaan. Kun juniori kasvaa, purje vaihtuu.

ILCA suunniteltiin sillä filosofialla, että purjehtija voittaa, eikä vene. ILCA:n luokkasäännöt ovat erittäin tiukat ja veneet ovat lähes identtiset. Kilpailuissa ratkaisee siis purjehtijoiden väliset erot. ILCA on paitsi kova olympialuokka, sitten 1996, myös oiva mökkivene. Runko painaa ainoastaan 59 kg ja pohja kestää hyvin kovempaakin kohtelua. Samaa ILCA:aavoi käyttää koko perhe.

Kilpailutoimintaa on monella tasolla. Voi kilpailla seuratasolla esim. seuran keskiviikkokisoissa, kiertää SM-ranking kisoja, tai ajaa maailman-cupin kisoja, jotka jo vaativat pitkän kokemuksen ja ammattimaista otetta purjehdukseen. .

ILCA:aa purjehtivat myös veteraanit eli Mastersit omassa luokassaan. Osallistuakseen Master kisaan pitää ikää olla vähintään 30-v. Mastersien SM kisat Nauvossa onkin Suomen suurin ILCA-tapahtuma.