Laservene

Laser purjehduksessa ikä ei ole este!

Laser format

 

LASER STANDARD painosuositus: yli 70 kg
Bruce Kirbyn aluperäinen suunnitelma oli Laser Standard. Se levisi nopeasti koko maailmaan ja siitä syntyi maailman suurilukuisin ja suosituin jollaluokka. Jolla sai olympiastatuksen Atlantan olympiakisoihin 1966. Sen jälkeen se on ollut miesten olympialuokka.

LASER RADIAL painosuositus: 60-80 kg
Radial on pienempi versio, joka eroaa Laser Standardista vain pienemmällä 5,76 m2 purjeellaan (standardi Laserissa 7,06 m2) ja vastaavasti lyhyemmällä alamastollaan. Kaikki muut varusteet ovatkin Radialissa täysin samat kuin Standardissa. Pienempi purje mahdollistaa sen, että Laser purjehduksesta pystyvät nauttimaan täysin rinnoin hekin, joille Standard on fyysisesti liian vaativa. Käytännössä tehoero on 15% luokkaa.Laser Radial valittiin syksyllä 2004 naisten olympialuokaksi Pekingiin 2008.

LASER 4.7 painosuositus 45-65 kg
Laser-4.7 on Radialin pienempi versio jossa on 4.7 m2 purje ja lyhyempi esitaivutettu alamasto. Tehoero Standardiin on noin 35%. Laser-4.7 on sopiva luokka Optimistin jälkeen, kun purjehtijan paino ylittää 45kg. Luokka kasvaa nopeasti maailmalla. Vuonna.2004 MM-kisoissa Italiassa oli mukana 278 alle 17 vuotiasta purjehtijaa. Suomen ensimmäisissä Laser-4.7 luokkamestaruuskisassa Turussa 2005 oli mukana 18 junioria, joista peräti 8 tyttöä.

MITKÄ TEKIJÄT OVAT LASER LUOKAN SUOSION TAKANA?
– Vireät ja kovatasoiset luokat sekä Suomessa että maailmalla. .
– Vaihtamalla ainoastaan alamaston ja purjeen voit helposti ja edullisesti vaihtaa luokkaa akselilla ”Laser-4.7<->Radial<->Standard” ..
– Myös juniorit ja kevyemmät purjehtijat pystyvät purjehtimaan Laseria Radial- ja 4.7-luokissa. .
– Samaa runkoa voi käyttää koko perhe; juniori, vaimo/tyttöystävä, isä ja isoisä…
– Luokasta toiseen siirtyminen on helppoa, koska Laserin ominaisuudet ovat tulleet jo tutuiksi.

Edellä mainittujen syiden lisäksi juniori purjehtijoita varmasti kiinnostaa olympialuokat, joissa omat taidot ratkaisevat enemmän kuin rahalla ostettava vauhti. Mainittakoon, että Laser luokan olympiakultamitalistit, Ison-Britannian Ben Ainslie sekä Brasilian Robert Scheidt, ovat aloittaneet Laser Radialilla.

Myös Masters synergia puoltaa Laseria. Isä/äiti ja perheen juniori(t) voivat osallistua samaan kisaan. Kaksi runkoa auton katolle tai peräkärrylle ja kisamatkalle. Perheen juniori osallistuu 4.7- tai Radial-luokkaan ja isä/äiti Masters-luokkaan. Kun juniori kasvaa, purje vaihtuu.

Laser suunniteltiin sillä filosofialla, että purjehtija voittaa, eikä vene. Laserin luokkasäännöt ovat erittäin tiukat ja veneet ovat lähes identtiset. Kilpailuissa ratkaisee siis purjehtijoiden väliset erot. Laser on paitsi kova olympialuokka, sitten 1996, myös oiva mökkivene. Runko painaa ainoastaan 59 kg ja pohja kestää hyvin kovempaakin kohtelua. Samaa Laseria voi käyttää koko perhe.
Kilpailutoimintaa on monella tasolla. Voi kilpailla seuratasolla esim. seuran keskiviikko kisoissa kiertää SM-ranking kisoja, tai ajaa maailman-cupin kisoja, jotka jo vaativat pitkän kokemuksen ja ammattimaista otetta purjehdukseen. .
Laseria purjehtivat myös veteraanit eli Mastersit omassa luokassaan. Osallistuakseen Master kisaan pitää ikää olla vähintään 35v. Mastersien SM kisat Nauvossa onkin Suomen suurin Laser tapahtuma.